Pretul carburantului pe care il folosim zi de zi are parte de fluctuatiile sale. Multi se intreaba insa cum este posibil ca pretul petrolului (care este pana la urma materia prima din care se obtine benzina si motorina) sa fluctueze intre valori foarte mari si totusi pretul carburantului la pompa sa sufere modificari aproape neglijabile (chiar in perioada in care a fost scris acest articol toamna-iarna 2008-2009 au existat fluctuatii extreme ale pretului barilului de petrol, de la maxime de 140 $ la minime de 37$ pe baril).
Aceasta se datoreaza in mare parte faptului ca pretul petrolului a ajuns sa reprezinte mai putin de un sfert din ceea ce platim azi pentru un litru de carburant, restul reprezentand diverse taxe si accize, adaosuri comerciale si iar taxe.
De aceea, nu va bazati prea mult pe scaderea pretului carburantilor. Actionati mai degraba pentru reducerea consumului de carburant. Nu e deloc greu sa urmati cateva sfaturi si sa va adaptati putin stilul de condus. Veti vedea cum economia de carburant va va lasa mai multi bani in portofel la sfarsitul lunii.
Deci, ce putem face pentru a plati mai putini bani pentru benzina sau motorina?
- Sa utilizam mai rar autoturismele in favoarea altor mijloace de transport
... sau ... - Sa reducem consumul de carburant, aplicand niste metode simple si eficiente, descrise in paginile urmatoare...
Am detaliat cateva idei importante in paginile ce urmeaza: cum se determina consumul real de carburant, printr-o metoda foarte exacta si deosebit de simpla, ce influenta au factorii tehnici si comportamentul uman asupra consumului de carburant, ce metode fanteziste aplica unii ca sa scada consumul si ce mituri circula prin popor despre metodele de scadere a consumului autoturismelor.