scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre ESP pe intelesul tuturor
    Foarte putini dintre soferi stiu cum functioneaza ESP. Dvs stiti? Daca da, felicitari! Sunteti printre cei 1% cunoscatori ai conceptului ESP. Daca nu stiti, puteti sa intrati in clubul exclusivist al cunoscatorilor ESP citind acest articol.
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

ESP pe intelesul tuturor: Cum trebuie procedat atunci când intervine ESP

ESP functioneaza pe aproape toate suprafetele pe care s-ar putea deplasa autovehiculul: asfalt, beton, pamant, nisip, zapada, gheata.  Acesta reactioneaza în cazul derapajelor si corecteaza traiectoria autoturismului mult mai rapid decât ar putea sa faca un pilot de curse. De multe ori, soferul nici macar nu apuca sa devina constient de derapaj si sistemul ESP deja corecteaza traiectoria.

Acest sistem a fost considerat chiar un factor de risc de catre unii specialisti care atrageau atentia ca unii soferi ar putea forta limitele conducerii în siguranta prin faptul ca nu devin constienti ca în conditii normale, fara ESP, autoturismul lor ar fi pierdut directia de deplasare.

Din acest motiv sistemul ESP informeaza conducatorul auto de faptul ca a intrat în functiune prin aprinderea unui indicator în panoul de bord sau prin emiterea unui ton de alerta. Alte sisteme chiar permit autoturismului sa devieze putin de la traiectoria dorita de sofer desi ar fi putut sa aduca autoturismul exact pe traiectorie, tocmai pentru a constientiza soferul asupra faptului ca masina a derapat. De multe ori masina se comporta normal si vedem indicatorul in bord aprinzandu-se scurt la cateva secunde dupa o manevra mai brusca. Este semnul ca tocmai am fost "asistati" de electronica masinii...

Ce trebuie facut  atunci când intervine ESP?

Multi conducatori auto nu stiu cum trebuie sa procedeze în cazul în care acest sistem actioneaza pentru a recâstiga controlul asupra masinii. De cele mai multe ori, conditiile de trafic în care intervine ESP sunt extreme si este nevoie de multa stapânire de sine pentru a face faţă cu bine situatiei.

Cel mai important lucru de de retinut în acest caz: daca autovehiculul este echipat cu sistem ESP si acesta functioneaza corect, de cele mai multe ori ESP reuseste sa aduca masina pe traiectoria dorita de sofer fara a fi nevoie de manevre suplimentare din partea soferului. De aceea, nu este nevoie sa efectuati franari bruste sau schimbari rapide a directiei de mers pentru a controla masina. Trebuie sa dati dovada de putina stapânire de sine pentru a lasa ESP-ul sa-si faca treaba. Desi ESP intra in functiune instantaneu, este nevoie de o anumita perioada de timp, mai mica sau mai mare pentru ca efectele actiunilor ESP sa se faca simtite in normalizarea comportamentului masinii.

In caz contrar, daca în momentul interventiei sistemului ESP soferul face manevre bruste de frânare sau de schimbare a directiei de mers prin rotirea brusca a volanului, sistemul ESP îsi pierde din eficacitate deoarece primeste comenzi contradictorii de la sofer intr-un ritm mai rapid decât poate el sa le rezolve fizic, determinand in acest caz un comportament putin haotic al masinii.

De asemenea, ECU coordoneaza la nivel central interventia ESP si anuleaza actiunea sistemului ABS pentru a permite ESP sa functioneze singur si sa actioneze eficient pentru restabilirea controlului asupra masinii. Din acest motiv, orice frânare brusca în timpul actiunii ESP risca sa ramâna fara suportul ABS.

Experienta soferului este de multe ori elementul cel mai important in aceste situatii. ESP-ul face minuni, insa nu reuseste sa treaca peste legile fizicii. De aceea, un sofer experimentat isi poate da seama daca o situatie periculoasa poate fi rezolvata de ESP singur sau e nevoie si de interventia sa.

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate