scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre ESP pe intelesul tuturor
    Foarte putini dintre soferi stiu cum functioneaza ESP. Dvs stiti? Daca da, felicitari! Sunteti printre cei 1% cunoscatori ai conceptului ESP. Daca nu stiti, puteti sa intrati in clubul exclusivist al cunoscatorilor ESP citind acest articol.
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


ESP pe intelesul tuturor: Ce este ESP si cum arata el

Pentru multi posesori auto sau simpli conducatori auto, ESP nu inseamna altceva decat o optiune din lista de dotari a autoturismului. Ei stiu ca e acolo undeva în masina, ca se pot baza pe ea, dar nu au vazut-o niciodata si nu stiu pe ce cai necunoscute actioneaza. De fapt, doar 1% din soferi stiu ce este si cum anume functioneaza sistemul ESP din punct de vedere conceptual si tehnic.

ESP a aparut ca o evolutie fireasca în domeniul sigurantei auto dupa ce sistemele ABS si-au atins limitele si se impunea aplicarea unei masuri suplimentare de  marire a sigurantei în conducere, mai ales in conditiile in care vitezele maxime de care sunt capabile masinile moderne pot sa ii puna in dificultate pe multi soferi fara experienta, neatenti sau de ce sa nu spunem - inconstienti.

Aceasta s-a numit ESP (Electronic Stability Program) adica in traducere = Program Electronic de asigurare a Stabilitatii. In conditii de functionare normala ESP ar trebui sa mentina stabilitatea si manevrabilitatea autovehiculului în cazul în care acesta ar intra în derapaj. Prin folosirea functiilor deja oferite de ABS si TCS (Traction Control System) ESP realizeaza ceea ce putini soferi ar putea sa faca singuri, si anume: sa redreseze masina si sa o puna pe traiectoria dorita dupa ce aceasta a inceput sa derapeze.

Atentie la acronime! Daca doriti sa cumparati o masina din targ de la un "negustor" de masini, s-ar putea sa va spuna ca are ESP cand de fapt are EPS (Electric Power Steering), adica servodirectie asistata electric. Oricum ar fi, e greu de stiut dintr-o privire daca o masina este dotata cu ESP sau nu, daca acesta functioneaza sau nu. 

Simbol ESP

La unele masini veti gasi un indicator in bord reprezentand o masina si un drum cu curbe, iar la altele  veti putea vedea un buton <ESP OFF> care are menirea sa decupleze sistemul ESP in cazul in care soferul doreste acest lucru (da, exista si situatii in care este mai bine sa nu actioneze ESP, asa cum veti afla citind paginile urmatoare)

 

Fiecare producator de autovehicule a folosit propria implementare şi denumire pentru acest sistem, de aceea îl puteti întâlni sub diferite forme:

Dynamic Stability Control (DSC)
Porsche Stability Management (PSM)
Dynamic Stability and Traction Control (DSTC)
StabiliTrak, etc...Pe scurt, programul de mentinere a stabilitatii  - ESP -  nu este altceva decât un ansamblu de mecanisme controlate de un microprocesor (calculator). Acest microprocesor (vezi si articolul despre ECU) primeste incontinuu niste date de la senzorii din masina, si le introduce in permanenta intr-un program  prin care determina daca masina aflata in mers se comporta normal sau anormal, iar daca simte ca masina deviaza de la traseul normal de deplasare, intervine pentru redresarea directiei de mers. În cele ce urmeaza vom vedea cum anume "simte" aceste devieri de la traseul normal si cum poate sa redreseze o masina aflata in derapaj.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate