scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Detectoarele radar
    Exista pe rafturi o mare diversitate de modele de detectoare radar la preturi foarte diferite. Merita facuta investitia intr-un detector de radar scump? Cum functioneaza detectoarele radar?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Detectoarele radar: VG2, Spectre, Laser, Instant-on, POP

VG-2 si Spectre

Exista locatii unde detectoarele radar sunt interzise prin lege. Pentru a sanctiona abaterile de la aceasta lege, politistii trebuie sa determine existenta detectoarelor radar. Ca urmare au aparut detectoarele de detectoare radar (DDR). Aceste aparate simt prezenta detectoarelor prin receptia undelor electromagnetice emise de catre acestea.

In acest domeniu, exista o lupta continua intre sistemele de detectie radar si DDR. Producatorii de detectoare au incercat sa ecraneze electromagnetic cat mai bine detectoarele produse, iar unele detectoare schimba frecventa de operare sau se opresc automat cand simt un DDR.

Primele aparate DDR (de tip VG-2) detecteaza oscilatiile emise de detectoare pe o anumita frecventa. Cele mai multe detectoare radar sunt protejate impotriva accestui sistem si totul era frumos pana la aparitia unui nou tip de DDR cunoscut sub denumirea Spectre. Acesta scaneaza o banda mai larga de frecvente pe care opereaza detectoarele radar. Insa razboiul soarece-pisica nu s-a incheiat: au aparut si detectoare radar care sunt imune la acest sistem Spectre.

Radarele de tip laser (LIDAR)

Acestea functioneaza pe alte principii decat cele cu microunde. O sursa laser emite o serie de impulsuri luminoase la anumite intervale de timp si se masoara intervalul de timp dintre impulsurile emise si cele reflectate receptionate. Totul se intampla foarte repede, practic cu viteza luminii, astfel incat unui sistem de masurare a vitezei de tip laser ii ia sub o jumatate de secunda pentru a masura viteza unui autovehicul, spre deosebire de 2-3 secunde cat ii ia unui sistem radar cu microunde. Un impuls are nevoie de doar cateva nanosecunde pentru a fi emis si receptionat inapoi. Avantajele acestui sistem sunt indiscutabile (pentru politie, bineinteles): viteza de masurare foarte mare, acuratete mult mai buna, insa si dezavantajele sunt pe masura: costuri foarte mari, nu pot fi folosite din vehicule aflate in miscare sau din spatele unui parbriz (desi au aparut sisteme mai noi care functioneaza si din spatele parbrizelor).

Detectoarele radar care functioneaza si in "banda" Laser folosesc un senzor optic pentru a receptiona radiatiile luminoase. Un sistem de masurare a vitezei cu laser emite un fascicul luminos care pe masura ce se departeaza de sursa devine tot mai larg. Astfel, la o distanta de 300-400 metri de sursa, raza fasciculului laser are aproape 1 metru in diametru. Cam la aceasta distanta se fac cele mai multe masuratori de viteza cu acest sistem, asa incat vestea buna e ca detectoarele au o sansa sa receptioneze acest semnal laser, in functie de pozitionarea lor.

Vestea proasta e ca in momentul in care sunteti alertati de detector, cel mai probabil viteza v-a fost deja masurata si nu ati avut timp sa faceti nici o manevra. Singura situatie in care detectoarele in banda laser sunt utile este aceea in care "prind" eventuale reflexii ale fasciculului laser emis de aparatul LIDAR si va dau astfel posibilitatea sa ajustati viteza inainte de a ajunge in raza de actiune directa a sistemului de masurare a vitezei.

Radare POP

Unele aparate de masurare a vitezei sunt capabile sa functioneze in modul POP. Tehnologia POP este patentata de firma MPH Industries si este folosita in radarele de tip Bee III, existente din 2010 si pe strazile din Romania. Tehnologia POP este folosita pentru a evita detectia radarelor politiei de catre detectoarele obisnuite. Atunci cand radarul functioneaza in modul POP, acesta emite un semnal foarte scurt, de aproximativ 67milisecunde (0,067 secunde) spre masina tinta, obtinand astfel o viteza estimativa. Daca va considera necesar, politistul poate apoi sa citeasca viteza reala cu un Instant-On cand masina cu pricina se mai apropie de radar. Emiterea unei amenzi doar pe baza unei citiri facute in modul POP este destul de discutabila. Tehnic vorbind, este putin probabil ca intr-un interval atat de scurt sa se poata emite un flux suficient de lung si de constant de microunde pentru a face o citire exacta.

Instant-on

Un radar care functioneaza in modul Instant-On este capabil sa citeasca corect viteza obiectelor urmarite trecand din stand-by in regimul de functionare normal in timp extrem de scurt, practic instantaneu (de aici denumirea instant-on). Acest lucru permite politistului sa porneasca radarul atunci cand masina urmarita se afla exact in zona filmata/fotografiata si citirea sa se faca foarte rapid, fara ca respectivul conducator auto sa mai poata sa franeze in timp util dupa ce este alertat de detectorul radar.

De ce nu e la fel de simplu pentru orice fel de radar sa functioneze corect in modul Instant-on printr-un simpla actionare a unui buton de pornit/oprit? Practic vorbind, pentru a face o citire corecta a vitezei de deplasare a unui obiect, radarul trebuie sa emita un flux constant si regulat de microunde catre obiectul urmarit. Un astfel de aparat de masura trebuie sa fie foarte precis, cu atat mai mult cu cat proba depasirii vitezei trebuie sa fie acceptata si in instanta de judecata. Asta inseamna ca osciloscopul care emite microundele trebuie sa functioneze in conditii foarte stabile de temperatura, tensiune, putere, vibratii, interferente electromagnetice, etc... Acest lucru nu este posibil pentru orice fel de radar cu pornire "de la rece". Radarele care sunt certificate pentru functionarea in regim Instant-On reusesc sa faca citirea corecta intr-un timp foarte scurt avand toate componentele electronice in stand-by, aduse deja la temperatura de lucru nominala, alimentate cu curent constant.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate