scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Detectoarele radar
    Exista pe rafturi o mare diversitate de modele de detectoare radar la preturi foarte diferite. Merita facuta investitia intr-un detector de radar scump? Cum functioneaza detectoarele radar?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Detectoarele radar: Principiul de functionare a detectoarelor radar

Investitia intr-un detector radar se face in primul rand pentru un stil de conducere mai relaxat. Dispozitivele de azi combina tehnologia de varf cu simplitatea in utilizare si design-ul ergonomic si ofera protectie satisfacatoare impotriva celor mai frecvent utilizate tipuri de radare, iar unele indica si existenta unor potentiale pericole pe drum.

Oferta de modele este foarte variata, atat dupa dimensiuni cat si dupa tehnologia utilizata. Unele au afisaje cu tehnologie LED, altele cu ecrane LCD. Unele functioneaza cu baterii, altele se alimenteaza cu curent de la priza de 12V a masinii. Unele se monteaza pe parbriz, altele in grila radiatorului. Care model vi se potriveste ca buget, design si functionalitati? Decideti singuri dupa ce cititi acest articol.

 

ATENTIE! Depasirea vitezei legale pe drumurile publice este periculoasa. Viteza maxima legala a fost stabilita pentru a preveni producerea unor accidente cu urmari grave. Totusi, vrem nu vrem, exista conducatori auto care dintr-un motiv sau altul circula cu viteza peste limita legala, "stabilind" propria lor limita de viteza in functie de performantele masinii si autoevaluarea abilitatilor de pilot. Acest articol nu a fost scris cu scopul de a instiga la incalcarea dispozitiilor legale in materie de circulatie pe drumurile publice si autorii sai isi declina orice responsabilitate in cazul in care cineva l-ar interpreta in acest mod. Scopul articolului este pur informativ si ajuta cumparatorii sau posesorii unor astfel de dispozitive sa inteleaga modul de functionare si diferentele constructive dintre diversele modele de detectoare radar. Autorii articolului considera ca un stil de conducere preventiv si in limitele legii este de preferat utilizarii acestor dispozitive, insa pe de alta parte sunt constienti ca a pretinde acest lucru de la toti conducatorii auto este  imposibil ...

 

Deci... cum functioneaza detectoarele radar?

Cea mai buna analogie pe care o putem face pentru a explica modul lor de functionare ar fi urmatoarea: sa presupunem ca va aflati intr-un loc deschis, noaptea, la o anumita distanta de alta persoana care va cauta cu o lanterna. Atunci cand lanterna este pornita, ea emite un fascicul luminos concentrat si obiectele luminate de ea devin vizibile pentru cel care are lanterna datorita faptului ca lumina este reflectata de obiecte si ajunge inapoi la el. In functie de intensitatea fasciculului luminos, posesorul lanternei poate vedea numai obiectele mai apropiate (daca lumina e mai slaba) dar si pe cele mai indepartate (daca intensitatea luminii e mai mare). Daca dvs. va aflati suficient de aproape de individul cu lanterna, e foarte posibil sa fiti vazut de acesta. Totusi, daca va aflati la o distanta mai mare, dvs. veti putea observa lumina lanternei, in timp ce respectivul nu va poate vedea pe dvs. Aceasta deoarece lumina lanternei care este reflectata si ajunge inapoi la cel cu lanterna nu este destul de puternica. Lumina pierde din energie pe masura ce calatoreste in spatiu si intensitatea luminii care ajunge inapoi la cel care tine lanterna este aproape zero sau insuficienta pentru a putea fi interpretata ca imagine de catre ochii sai.

Radarele politiei "vad" un vehicul in 2 etape: 1 - emiterea unui fascicul de energie catre acesta si 2- detectia reflexiei fasciculului. Apoi se folosesc de efectul Doppler pentru a calcula viteza masinii: frecventa fasciculului transmis este comparata cu frecventa fasciculului reflectat si viteza vehiculului se calculeaza analizand diferenta de frecventa dintre cele 2 fascicule.

Efectul Doppler este cel care sta la baza calcularii vitezei unui autoturism. Ca sa va dati seama mai usor despre ce e vorba, puteti sa faceti analogie cu sunetul emis de sirena unei ambulante. Atunci cand ambulanta cu sirena pornita vine inspre dvs., auziti semnalul cu o frecventa mai mare decat atunci cand ambulanta se indeparteaza de dvs.desi sirena nu isi schimba frecventa cu care emite sunetele.

Undele aparatului radar sunt emise inspre autovehiculul urmarit fie cand acesta se apropie de radar, fie cand acesta se indeparteaza. In cazul in care autoturismul se indeparteaza de radar, fiecare unda care este emisa de aparatul radar trebuie sa parcurga o distanta mai mare decat precedenta pentru a ajunge la masina si a fi apoi reflectata si re-detectata de radar.  Din acest motiv, cum fiecare unda trebuie sa ajunga mai departe, se ajunge la cresterea lungimii de unda a semnalului reflectat fata de lungimea de unda a semnalului emis initial. In cazul in care autotusismul spre care se indreapta undele radar se apropie de aparatul radar, se intampla fenomenul invers, cand undele ajung mai repede la ţintă si are loc o scadere a lungimii de unda a semnalului reflectat. Pe baza calculelor din diferenta de lungime de unda se determina viteza autovehiculului cu acuratete destul de mare.

Ideea care sta la baza functionarii detectoarelor radar este aceea ca ele "vad" semnalul emis de radarele politiei si alerteaza conducatorii auto prin emiterea unor semnale optice si/sau acustice (alerte). Detectoarele radar simt fasciculul de energie emis de radarele politiei cu ajutorul unui senzor de microunde cu mai mult timp inainte ca acel fascicul sa fie suficient de puternic pentru a "prinde" masina sau suficient de aproape pentru a o inregistra. Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate