scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Computerul auto - ECU
    Cutiuta neagra care va asigura economia de carburant, siguranta in mers si care se ocupa de multe alte lucruri pe care nici macar nu le banuiti.
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Computerul auto - ECU: Ce este computerul auto

Toata lumea vorbeste despre computerul auto. Se fac remapari, resoftari, chip-tuning pentru a mari performantele masinii prin rescrierea softului computerului auto. Când apare o eroare si masina nu mai vrea sa porneasca de pe loc, vinovat e computerul auto. Când se defecteaza un senzor, computerul auto ne semnaleaza defectul si ne trimite la mecanic fara sa ne acorde nici cea mai mica sansa de a rezolva problema "în fata blocului"...

Ce se ascunde de fapt sub denumirile de "Computer auto", ECU sau "Modul de comanda"? Ce face de fapt acest computer auto si cum functioneaza el?

Sub denumirea generica de computer auto se ascunde de fapt un numar mai mic sau mai mare de microprocesoare care au functii dedicate si care controleaza functionarea diferitelor componente ale masinii. Exista microprocesoare care monitorizeaza aprinderea motorului, altele care se ocupa de functionarea airbag-urilor, altele de modulul de aer conditionat, de sistemele de siguranta ABS sau ESP, chiar si de deschiderea sau închiderea geamurilor. Toate aceste microprocesoare sunt, asa cum le spune si numele, niste calculatoare în miniatura care ruleaza în memoria lor niste programe, primesc în permanenta date de la componentele masinii si prin prelucrarea acestor date de catre programul din memorie, furnizeaza la randul lor niste date de iesire, care se concretizeaza în comenzi transmise catre diferite dispozitive ale masinii.

Pe buna dreptate ne putem întreba cum de au reusit în trecut masinile sa functioneze foarte bine si fara aceste microprocesoare? Simplu. Motoarele erau simple, electronica aproape inexistenta si metodele de protectie a pasagerilor mult mai rudimentare. Pe masura ce au început sa apara elemente de comfort si siguranta tot mai avansate, norme de poluare mai stricte si dorinta de a face economie de materiale, constructorii auto au început sa apeleze la beneficiile aduse de utilizarea microprocesoarelor si a metodelor de comunicatie moderne.

Practic s-a trecut la utilizarea microprocesoarelor din mai multe motive:

  • pentru a simplifica procesul de construire a masinii
  • pentru a reduce emisiile poluante ale motorului si a consumului de carburant
  • pentru a reduce cantitatea de cabluri necesare functionarii masinii
  • pentru a îmbunatati metodele de diagnosticare a defectiunilor
  • pentru a putea aduce noi facilitati fara a face modificari majore la designul si componentele deja existente într-o masina
  • nu în ultimul rând pentru cresterea sigurantei pasagerilor

Vom vedea în continuare cum au fost implementate fiecare din aceste masuri cu ajutorul microprocesoarelor din autoturisme.

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate