scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Camerele video de bord
    Le-am vazut in actiune surprinzand tot felul de evenimente pe sosele. In unele tari sunt interzise, in altele sunt foarte cautate de soferi pentru a se proteja de abuzurile politiei sau de cei care vor sa insceneze accidente si sa ceara apoi despagubiri soferilor nevinovati...
Ultima actualizare: 10-ian.-2016


Camerele video de bord: Montaj, alimentare si functionare

Camerele video vin de obicei cu toate accesoriile de care aveti neoie pentru a le folosi "direct din cutie", mai putin cardul de memorie pe care trebuie sa il aveti dvs.

Modul de prindere cel mai uzual este cu ajutorul unei ventuze direct pe parbriz. De preferinta alegeti un loc accesibil, pe centrul parbrizului sub oglinda retrovizoare ca sa aveti o imagine centrala, perpendiculara pe directia de deplasare. Unele camere au un unghi de cuprindere destul de larg (120-160 de grade) ceea ce face ca imaginea din partile laterale sa fie mai distorsionata. De aceea, o pozitie centrala asigura o imagine cat de cat corecta a lucrurilor aflate in fata masinii dvs.

Exista accesorii de fixare cu banda adeziva, cu inconvenientul ca nu se pot detasa usor de parbriz in cazul in care doriti sa mutati camera. De asemenea, unele camere de actiune vin cu o serie de alte accesorii de fixare pe bord, geamul lateral sau cu prindere pe ghidon sau suporti speciali (cele pentru bicicleta, moto, casca, etc)

Este important sa montati camera intr-o pozitie cat mai ascunsa privirii celor din exterior, pentru ca nu este convenabil sa o demontati de fiecare data cand opriti masina intr-o parcare mai putin sigura. De asemenea, pozitia de prindere trebuie sa asigure accesul la butoanele camerei, sa o puteti manevra in cazul in care doriti sa schimbati unghiul de filmare si de asemenea, sa asigure o pozitie adecvata pentru cablul de alimentare.

Camere video de bord discrete

Discretia unei camere de bord este importanta din mai multe motive:

 • sa nu obstructioneze vizibilitatea soferului
 • sa nu atraga atentia celor care ar fi "interesati" de camera dvs.

Exista camere video mai mici sau mai mari, mai discrete sau mai putin discrete.

Cele mai discrete sunt cele care se monteaza in locul oglinzii retrovizoare si indeplinesc dublu rol de oglida si camera (cu ecran). Exista si camere de tip oglinda care se prind peste oglinda existenta. Dezavantajul acestora este ca sunt ceva mai mari si de asemenea, va pierdeti functionalitatea antiorbire a oglinzii originale care are dubla pozitie (pozitia antiorbire se poate selecta manual in cazurile in care cei din spatele dvs. nu au reglate farurile corespunzator si va proiecteaza lumina in ochi prin reflexia in oglinda)

Fiind niste gadget-uri destul de expuse prin prinderea in parbriz, camerele video de bord de preferinta ar trebui sa fie destul de discrete incat sa nu atraga atentia. De aceea, daca aveti de gand sa va achizitionati o camera de bord, alegeti una cat de mica si care sa nu fie plina de ornamente cromate sau stralucitoare, cel mai bine ar fi sa fie neagra complet. De obicei camerele video cu ecran mare si nerabatabil sunt mai mari si mai vizibile decat cele fara ecran sau cu acran rabatabil.

Alimentarea camerei video de bord

Alimentarea camerei este importanta, pentru ca bateria cu care vine echipata de obicei nu asigura o autonomie suficient de mare pentru camera video. Cele mai multe camere video functioneaza 5-30 de minute cu bateria lor interna, in functie de capacitatea acumulatorului. De aceea, alimentarea la priza masinii este de cele mai multe ori necesara in timpul mersului. Cablul de alimentare este de obicei suficient de lung (1,2 - 1.5 metri) astfel incat sa ajunga de la consola centrala, pe langa stalpul lateral al parbrizului si apoi pana la camera video de pe parbriz.

O alta metoda de alimentare - recomandata de altfel in cazul camerelor de bord cu "parking mode" este sa folositi un dispozitiv numit smart box. Acest dispozitiv este foarte usor de instalat si asigura o sursa de alimentare continua de la acumulatorul masinii, atat in momentul functionarii motorului cat si in perioada cat masina este oprita. Astfel, acest smartbox se conecteaza la 2 sigurante din cutia de sigurante electrice, una alimentata permanent si una alimentata doar cand este contactul pus. In plus, pentru a preveni descarcarea acumulatorului auto, puteti sa setati nivelul de descarcare minim acceptat al acumulatorului auto, iar cand smartbox-ul detecteaza o tensiune sub limita dorita de dvs, intrerupe automat consumul de curent destinat camerei.

Ca metoda alternativa puteti sa folositi si baterie sau acumulator extern pentru a alimenta camera pe perioada stationarii masinii.

Cardul de memorie

Aproape toate camerele video de bord folosesc carduri de memorie micro-SD, care ofera o capacitate de stocare generoasa pe un card de memorie relativ mic. Fiind vorba de filmare video, este nevoie de carduri de memorie cu viteze de scriere suficient de mari ca sa faca fata unui volum relativ mare de date care trebuie scrise pe card. Recomandarea producatorilor este sa folositi carduri de memorie de clasa 6 sau 10 pentru a nu avea surprize si intreruperi in salvarea flmului.

Dimensiunea memoriei cardului este si ea importanta, stiut fiind ca filmele se salveaza in bucla. Filmele cele mai vechi sunt suprascrise in momentul in care este nevoie de spatiu pentru filmele noi. Daca fisierele nu au fost protejate la scriere/stergere atunci ele vor fi sacrificate pentru a salva noile inregistrari. De asemenea, daca se foloseste camera video pentru a face si fotografii, acestea se salveaza intr-un folder separat care va ocupa si el spatiu de memorie ce nu este sters automat. Faceti curatenie manual din cand in cand pe cardul de memorie al camerei pentru a va asigura ca exista suficient loc pentru a salva filmele din trafic. Sunt recomandate carduri de memorie de cel putin 8 Gb. Unele camere suporta pana la 32 Gb spatiu pe card, altele chiar 

In functie de producatorul camerei si de solutia software folosita de camera video, vor exista diferente in ceea ce priveste calitatea inregistrarii si dimensiunea fisierelor cu filmarea propriu-zisa. Filmul inregistrat de camera este de obicei comprimat cu ajutorul unui codec video inainte de a fi salvat ca film pe cardul de memorie. De aceea, in functie de tipul codec-ului folosit, de rezolutia filmarii, de inregistrarea sau nu a fundalului sonor si a datelor GPS este posibil sa existe diferente destul de mari in ceea ce priveste numarul de minute de filmare disponibile pe un anumit card de memorie.

In tabelul de mai jos aveti o estimare a timpului mediu de inregistrare disponibil pe cardurile de 8, 16 si 32 Gb in functie de codecul video folosit :

Bitrate (Mb/s) 8Gb      16Gb   32 Gb  
----------------------------------------------- 
18 Mbps     1 ora    2 ore    4 ore  
15 Mbps     1¼ ore    2½ ore   5 ore  
10 Mbps     1¾ ore    3½ ore   7 ore

 Daca stiti bitrate-ul camerei sau al codec-ului, o formula simpla de calcul a duratei filmului (in ore) pe cardul de memorie este aceasta:

2*GBMbps

 Alte accesorii pentru camerele video auto

Lentila de polarizare - este un accesoriu util uneori deoarece prin efectul de polarizare a luminii, anumite reflexii nedorite pot fi eliminate. De cele mai multe ori camera auto filmeaza din interiorul masinii, fiind fixata pe parbriz. Ei bine, din cauza aceasta, parbrizul interior actioneaza ca o oglinda si reflecta spre camera video imaginea bordului interior. Daca pe aceasta suprafata a bordului apar lucruri mai deschise la culoare, de multe ori le veti putea observa si pe filmare atunci cand lumina cade pe aceste elemente ale bordului masinii. Lentilele de polarizare au avantajul ca pot sa filtreze imaginea reflectata si ca urmare, ceea ce se inregistreaza va fi doar imaginea din exteriorul masinii, nu si reflexiile din interior.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate