scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Aproape totul despre ABS
    Cum se modifica distanta de franare daca se declanseaza sistemul ABS? Este posibil sa creasca? In anumite cazuri sistemul ABS poate sa mareasca distanta de franare. Cu ce ne ajuta atunci ABS-ul?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Aproape totul despre ABS: Defectiuni aparute la sistemul ABS

Ca orice componente mecanice, si cele care formează ansamblul ABS se pot defecta în timp. Cel mai adesea, senzorii ABS se defectează din cauza factorilor externi, a condiţiilor în care aceştia trebuie să lucreze: mizerii acumulate in timpul rulării pe diferite drumuri, umiditate, caldura, etc...

Unele tipuri de senzori ABS sunt mai uşor de schimbat fiind piese separate ale subansamblului roţii, alţii însă sunt integraţi în subansamblu şi trebuie schimbat cu totul.

În momentul în care ECU sau unitatea de control a ABS simte ca un senzor este defect şi nu mai transmite informaţii corecte, semnalează această eroare prin aprinderea unui indicator în bord, memorează un cod de eroare în ECU şi dezactivează sistemul ABS până la remedierea situaţiei.

De cele mai multe ori, prin remedierea defecţiunii (schimbarea senzorului defect sau repararea lui), eroarea din sistemul ABS dispare de la sine. În cazul unor tipuri de autoturisme, este suficient să se parcurgă câţiva metri, apoi să se ţină apăsată pedala de frână pentru câteva secunde (5-10 sec) pentru a se putea reevalua starea de funcţionare a sistemului.

ABS self-check

La fiecare pornire a motorului si imediat dupa pornirea de pe loc, controller-ul ABS face cateva teste pentru a determina daca sistemul functioneaza corect sau nu. La punerea contactului, se aprinde un martor in panoul de bord pentru un interval de 2 - 3 secunde, dupa care se stinge. Daca in acest interval de timp computerul care controleaza ABS-ul gaseste defectiuni la componentele sistemului, atunci martorul din bord nu se mai stinge si ramane aprins pentru a semnaliza defectiunea.

La pornirea de pe loc dupa punerea contactului si pornirea motorului, inainte ca masina sa atinga viteze mai mari de 20-30 km/h, in cadrul aceluiasi self-check, controllerul ABS-ul comanda pentru scurt timp blocul de valve pentru a determina daca si aceste componente functioneaza corect sau nu. Uneori acest zgomot e perceptibil si unii soferi se intreaba ce poate sa reprezinte acesta.

ABS si pneuri de diametre diferite

O altă cauza frecventă a erorilor la sistemul ABS este utilizarea unor pneuri cu diametre diferite sau o pană aparută la una dintre roţi, fapt care duce la modificarea vitezei de rotaţie a respectivei roţi, şi de aici probleme la interpretarea semnalelor senzorilor de către ECU. La autoturismele mai noi, acesti senzori pot fi folositi la detectarea scaderilor de presiune din pneuri, in anumite cazuri putand sa semnaleze din timp soferului ca se prefigureaza o pana de cauciuc la orizont...

Sistemul ABS si lichidul de frana

Se considera ca sistemul ABS "uzează chimic" mai rapid lichidul de frână şi de aceea este foarte important ca schimbarea acestuia să se facă conform specificaţiilor impuse de producător şi să se utilizeze doar variantele de lichid de frână agreate de aceştia. 

Lichidul de frana trebuie sa suporte solicitari suplimentare datorate sistemului ABS, temperaturilor mai mari de lucru si in acelasi timp trebuie sa se conformeze normelor ecologice din ce in ce mai stricte. In timp, indiferent daca masina functioneaza sau doar stationeaza, acest lichid de frana absoarbe umiditate din aerul atmosferic, iar in conditii de utilizare intensa si la temperaturi ridicate aceasta apa poate sa fiarba si sa duca la formarea bulelor de gaz in lichidul de frana, ceea ce duce in final la scaderea eficientei franelor. De aceea, la autoturismele mai noi dotate cu ABS, lichidul de frana este de un anumit tip si trebuie schimbat din 2 in 2 ani, indiferent de numarul de kilometri parcursi.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate