Există chiar şi acum o controversă legată de utilizarea ABS. Cel mai adesea, mărirea distanţei de frânare în anumite condiţii cu sistemul ABS este considerata de unii ca fiind inacceptabila.
Cu toate acestea, studiile şi statisticile au arătat că prin folosirea sistemelor ABS s-a reuşit reducerea semnificativă a numărului de accidente şi a numărului de victime la vehiculele echipate cu acest sistem.
Cea mai buna metoda de prevenire a accidentelor este conducerea preventiva. Totuşi, în cazul în care se impune frânarea de urgenţă pentru evitarea unui pericol, este bine ca şoferii să poata anticipa comportamentul maşinii, mai ales daca aceasta este dotată cu sistem ABS.
În cazul în care maşina este dotată cu sistem ABS, cea mai bună tehnică de franare este de a aplica o apăsare FERMĂ şi CONTINUĂ pe pedala de frână, concomitent cu executarea manevrelor de ocolire a obstacolului. Deci, renuntati la tehnica de "pompare" a franei pentru ca reduce eficacitatea franarii.
De asemenea, este bine ca să se cunoască cel puţin la nivel teoretic cazurile în care sistemul ABS prelungeşte distanţa de frânare şi să se acţioneze în cunoştinţă de cauză.
Cu titlu informativ, în tabelul de mai jos sunt prezentate distantele de frânare masurate cu şi fără ABS:
Distanţa de frânare de la 80 la 0 km/h:
suprafaţă roţi blocate ABS
------------------------------------
drum uscat 45 m 32 m
zăpadă 53 m 64 m
gheaţă 255 m 404 m