scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Aproape totul despre ABS
    Cum se modifica distanta de franare daca se declanseaza sistemul ABS? Este posibil sa creasca? In anumite cazuri sistemul ABS poate sa mareasca distanta de franare. Cu ce ne ajuta atunci ABS-ul?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Aproape totul despre ABS: Ce este si ce ar trebui sa faca sistemul ABS

ABS este un acronim provenit din german-ul Antiblockiersystem sau englezescul Anti-lock Braking System.

Rolul acestui sistem, aşa cum este sugerat si de catre numele sau - Sistem Anti Blocare, este de a impiedica blocarea rotilor în momentul frânării.

De ce este atât de important ca rotile să nu se blocheze în timpul frânării?

Principalul motiv este acela că un autovehicul în mişcare ale cărui roti nu se mai  rotesc, practic nu mai poate fi controlat din volan. În momentul blocării rotilor, aderenţa lor se reduce la un singură zona de contact, şi maşina va începe să se comporte ca o sanie care se va deplasa din inerţie exact în direcţia în care se îndrepta în momentul în care s-a produs blocarea roţilor. Puteti sa trageti de volan in orice parte, masina nu va raspunde la comenzi daca are rotile blocate.

Daca se evita blocarea roţilor, soferul are posibilitatea sa controleze directia de deplasare a maşinii pe toata durata frânării, putând astfel să ocolească anumite obstacole care s-ar afla în calea maşinii pana in momentul in care masina se opreste pe loc.

Creste sau scade distanţa de frânare daca intervine sistemul ABS?

Există cazuri în care distanţa de frânare se micşorează prin utilizarea sistemului ABS, şi anume: în condiţiile in care se ruleaza pe un drum uscat cu suprafata de rulare din asfalt sau beton. În toate celelalte cazuri (carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, gheaţă, nisip, etc.) distanţa de frânare creşte!!!

Totuşi, scopul principal al ABS este acela de a permite controlul maşinii în condiţii de frânare bruscă şi nu neapărat scurtarea distanţei de frânare. Soferii trebuie să fie conştienţi de acest lucru şi să fie pregătiţi să acţioneze şi în cazul în care această distanţă de franare ar fi mai mare.

Istoricul ABS

Importanţa unui astfel de sistem a fost intuită de mulţi constructori de autoturisme şi  de aceea, inca din 1950 au apărut mai multe versiuni constructive ale ABS, unele preluate din industria aeronautică - unde existau diverse metode pentru a face franarea la sol a avioanelor mai eficienta, altele fiind dezvoltate exclusiv pentru autoturisme, motociclete sau camioane.

Cert este că în legislaţia multor ţări este prevăzută dotarea obligatorie a autoturismelor nou construite cu sistemul ABS, şi asta datorită datelor furnizate de statistici, conform carora s-a putut evidenţia rolul ABS în scaderea numarului accidentelor grave şi a numărului de victime ale accidentelor. Cu ocazia introducerii sistemului ABS s-a constat intr-adevar scaderea numarului de accidente cu victime, insa a crescut numarul accidentelor usoare in care a masinile au "indoit garduri". Iata de ce este important sa cititi paginile urmatoare pentru ca sa stiti la ce sa va asteptati atunci cand conduceti o masina dotata cu ABS...

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate