scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Sunetul surround
    Cum s-a ajuns la sunetul surround si cum functioneaza diferitele sisteme de sunet surround din salile de cinema de azi
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Sunetul surround: Sistemul surround 4-2-4

Ideea de baza din sistemul 4-2-4 a fost sa se extraga 4 canale de sunet din 2 piste de informatie. In principiu, cele 4 canale de sunet sunt inregistrate pe cele 2 piste in felul urmator:

Canalul 1: Informatia din pista A
Canalul 2: Informatia din pista B
Canalul 3: Informatia identica din pistele A si B
Canalul 4: Diferentele dintre informatiile din pista A si din pista B

Primele 2 canale sunt usor de identificat. Pista A transmite semnalul catre difuzorul din stanga iar pista B catre cel din dreapta. Obtinerea canalelor cu sunet “identic” si “diferit” este ceva mai complexa. Pentru aceasta, trebuie sa cunoasteti cateva lucruri despre mecanismul prin care difuzoarele produc sunete

Un difuzor clasic este de fapt o incinta inchisa, construita in jurul unui electromagnet (un cilindru de metal peste care este infasurata o bobina). Electromagnetul este inconjurat de un magnet permanent. La trimiterea unui semnal electric catre electromagnet, acesta se magnetizeaza si capata aceleasi proprietati ca si un magnet natural (adica are un pol nord si un pol sud). Bobina este conectata la o sursa de curent continuu. La bornele sale  plusul (+) si minusul (–) este schimbat in permanenta de catre amplificator, astfel incat orientarea polilor magnetici ai electromagnetului se modifica in mod repetat. In aceste conditii electromagnetul este atras si respins de catre magnetul natural, ceea ce face ca electromagnetul sa se miste inainte si inapoi, odata cu acesta miscandu-se si conul difuzorului care impinge aer inafara si apoi il trage din nou inapoi, aceasta producand unde sonore pe care le putem auzi.

Cu alte cuvinte, un semnal audio nu este decat o redare a fluctuatii de current electric. Atunci cand curentul fluctueaza intr-un sens conul difuzorului se misca inainte, iar cand curentul fluctueaza in sens contrar conul se misca inapoi. Acest semnal poate fi reprezentat de o unda oscilanta. Fiecare sunet in parte depinde de viteza cu care se misca conul inainte sau inapoi si de distanta pe care acesta se misca. Aceste miscari sunt determinate de modul in care fluctueaza curentul electric.

Intr-o configuratie surround, semnalul destinat canalului central este inregistrat atat pe fluxul A cat si pe B. Semnalele destinate canalului central de pe cele 2 fluxuri sunt identice in amplitudine si frecventa fiind perfect sincronizate.

Un decodor de sunet surround care stie sa interpreteze semnalul pentru canalul central va prelua semnalele identice din fluxul A si B pe baza asemanarii de amplitudine si frecventa. Intr-o configuratie surround fara difuzor central, semnalele centrale perfect acordate vor crea un “difuzor fantoma” – o iluzie de difuzor undeva intre difuzoarele stang si drept.

Semnalul audio pentru canalul surround este de asemenea inregistrat pe fluxurile A si B, insa semnalele indentice din fiecare flux sunt in contra-faza. In loc sa fie sincronizate, acestea sunt defazate in timp in ambele fluxuri, avand ca rezultat 2 semnale care sunt complet opuse unul fata de celalalt: semnalul din canalul A ii comanda conului difuzorului sa se miste inafara in timp ce semnalul din canalul B ii comanda sa se miste inapoi. Din aceasta cauza, informatia din canalul surround care provine din difuzorul stang si drept se anuleaza reciproc si nu este perceputa de ureche.

Un decodor surround primeste informatiile din fluxul A si B, le deplaseaza una fata de cealalta si in acest fel semnalele surround vor fi din nou in faza pe cand celelalte semnale pentru difuzoarele din stanga, dreapta si centru vor fi defazate si se vor anula.

In plus fata de separarea diferitelor semnale, decodoarele de sunet care se respecta trec informatiile audio prin diferite filtre si elemente de reducere a zgomotului pentru a echilibra nivelurile de sunet si pentru a reduce zgomotul. Decodoarele Pro-Logic utilizeaza elemente de “ghidaj” activ (active steering) pentru a da mai multa precizie procesului de decodare.

Multi entuziasti din domeniul audio au descoperit metode de a debloca partial canalul surround utilizand numai un decodor stereo si o pereche de difuzoare suplimentare.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2019 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate