scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Sunetul surround
    Cum s-a ajuns la sunetul surround si cum functioneaza diferitele sisteme de sunet surround din salile de cinema de azi
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Sunetul surround: Sistemul audio Dynamic Dolby

Ca si sunetul stereofonic, sistemul Dolby Stereo original a avut 3 canale frontale si un canal pentru surround. Diferenta consta insa in modul in care acestea erau inregistrate pe rola de film. Din nou au fost folosite canale optice in locul celor magnetice insa tehnologia a fost perfectionata si a fost folosit un procedeu revolutionar de reducere a zgomotului ceea ce a permis obtinerea din nou a unui sunet mai clar si de calitate mai buna. Si in zilele noastre Dolby Stereo este standardul utilizat in cazul sunetului analog datorita calitatii superioare si instalatiilor simple de redare.

Calitatea superioara a sunetului Dolby Stereo a determinat producatorii de film sa utilizeze din plin efectele speciale de pe canalul de surround. Dintre acestia, George Lucas cu filmul Star Wars a fost printre primii producatori de filme codate cu sunet Dolby Stereo care a folosit cu maiestrrie canalul surround pentru scenele de razboi stelar. Prin trecerea subtila a sunetelor dinspre canalele frontale spre cele surround tehnicienii de sunet au dat impresia ca navele zburau din ecran pe deasupra spectatorilor.

Alte filme ce au urmat primei serii Star Wars au utilizat aceste tehnici de sunet pentru a crea efecte sonore deosebite, precum si pentru a umple cu sunete de fundal care dadeau alta incarcatura emotionala scenei de pe ecran. Apoi au aparut subwooferele care au preluat redarea sunetelor de joasa frecventa. Pentru aceasta era utilizat un system crossover care prelua aceste sunete din ambele canale audio. Alti producatori au folosit efectele sonore puternice redate de subwoofer pentru a da impresia de cutremur si suflu de explozie. De multe ori acest canal este numit LFE (Low Frequency Effects) atat in sistemele surround analogice cat si in cele digitale.

In 1982 Dolby au lansat Dolby Surround, o versiune a Dolby Stereo pentru sistemele de sunet de acasa. Acesta functioeaza asemanator cu sistemul Dolby Stereo din cinematografe cu unele diferente. Canalele audio sunt codate ca piste magnetice pe casetele video sau transmise ca semnal TV in locul codarii in piste optice ca in cinematografe. Boxele erau asezate ca si in cinematografe, dar existau doar 3: una in stanga, una in dreapta si una in spate. Apoi in 1987 Dolby a introdus sistemul Dolby ProLogic care utilizeaza inca o boxa centrala.

Inovatia reala adusa de Dolby Stereo a fost insa modul in care au reusit sa introduca atat de multa informatie audio in atat de putin spatiu pe rola de film. Chiar de la inceput tehnicienii de la Dolby stiau ca isi pot permite sa utilizeze doar 2 piste pentru sunet. Totusi ei au reusit sa puna la punct un system care le-a permis sa inglobeze in 2 piste de sunet 4 canale distincte. Acest system de procesare 4-2-4 functioneaza dupa o schema inteligenta care va fi prezentata in capitolul urmator: sistemul surround 4-2-4Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2019 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate