scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Sunetul surround
    Cum s-a ajuns la sunetul surround si cum functioneaza diferitele sisteme de sunet surround din salile de cinema de azi
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Sunetul surround: Inceputurile sunetului surround

De-a lungul timpului au existat mai multe incercari de a crea sunet surround. Prima atestare a utilizarii unui sunet surround pentru un film a fost in 1941 cand filmul Fantasia produs de Walt Disney a introdus audienta in mijlocul muzicii clasice.

Inginerul de sunet de la Walt Disney, William Garity, a luat inregistrarile separate ale fiecarei parti a orchestrei si le-a mixat in asa fel incat sa produca 4 track-uri audio distincte care au fost inregistrate ca piste optice distincte pe rola de film.

Cele 4 track-uri au fost apoi redate de difuzoare diferite pozitionate in sala de proiectie in locuri diferite. Intr-o sala de cinema bine echipata aceasta asezare a boxelor producea un effect de rotire a sunetelor dintr-o parte in alta a salii. Acesta este un effect sonor numit panoramare a sunetului, si se realizeaza prin scaderea intensitatii unui sunet anume dintr-un canal audio in acelasi timp cu cresterea lui in intensitate in alt canal.

In momentul in care a rulat acest film, au fost folosite 2 proiectoare pentru a putea reproduce efectele sonore din film. Cel de-al 2-lea proiector avea scopul de a reda coloana sonora a filmului.

Aceasta incercare de a introduce sunetul surround nu s-a bucurat insa de foarte mare success din cauza costurilor ridicate ale echipamentelor audio necesare, insa incepand cu 1950 multe dintre filmele produse la Hollywood utilizau deja un format sonor multicanal. Incepeau sa apara pe piata diferite sisteme audio. Dintre acestea au devenit faimoase Cinerama si Cinemascope. Acestea utilizau la baza tehnologia stereo, cu mici modificari.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2019 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate