scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Sunetul surround
    Cum s-a ajuns la sunetul surround si cum functioneaza diferitele sisteme de sunet surround din salile de cinema de azi
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Sunetul surround: Accesul la canalul surround

Cea mai usoara metoda de a avea canalul surround este de a cumpara un decodor surround. Acesta recunoaste informatia in contra-faza si o extrage in canalul surround. Pentru a echilibra sunetul, receiverul amplifica acest canal si adauga o mica intarziere. Totusi, din moment ce toate informatiile de care avem nevoie sunt deja inregistrate pe cele 2 canale stereo, este posibil sa accesam canalul surround utilizand doar un receiver stereo standard.

Pentru aceasta aveti nevoie de inca un set de 2 difuzoare pe care le pozitionati in stanga spate si dreapta spate ascultatorului. Conectati (+) de la amplificator ce vine la canalul drept la terminalul (+) al difuzorului din spate dreapta si (+) de la amplificator ce vine la canalul stang la (+) difuzorului stang din spate. Apoi legati cele 2 borne (-) ale boxelor din spate între ele:

Semnalele stereo care sunt in faza in canalele frontale se anuleaza reciproc in difuzoarele din spate. Curentii (+) pentru stanga si dreapta vor ajunge la bornele (+) si (-) ale fiecarui difuzor in acelasi timp, astfel incat curentul rezultat nu va activa electromagnetul difuzorului.

In schimb, semnalele intre care exista diferenta de faza in canalele stereo vor da nastere unui current alternativ in felul urmator: curentul acestor semnale care iese din borna (+) a amplificatorului pentru canalul stang va ajunge din aceasta borna si la borna (+) a difuzorului din spate care apoi face sa ajunga la borna (+) a amplificatorului pe iesirea pentru canalul drept. Efectul este ca aceste semnale defazate vor da nastere unei miscari a e;ectromagnetului in difuzoarele din spate, si in consecinta vor genere sunetul surround.

Pentru a crea un difuzor central, unul care sa unifice semnalele din sifuzoarele stereo porniti pur si simplu televizorul. Daca televizorul este mono, va reproduce atat semnalele canalului stang cat si semnalele canalului drept. Televizoarele stereo de asemenea se vor comporta bine in aceasta situatie deoarece ambele canale sunt reproduse dintr-o zona relativ apropiata si dau impresia unui singur difuzor.

Cealalta componenta de care aveti nevoie este un potentiometru, o componenta care aplica rezistenta variabila asupra curentului, reducand tensiunea din circuit, In aceasta configuratie surround potentiometrul actioneaza ca un simplu buton de volum pentru difuzoarele din spate. Poate fi montat oriunde pe circuitul care alimenteaza difuzoarele din spate.

Aceasta configuratie insa nu va genera sunet surround de aceeasi calitate ca si a unui receiver surround, insa este un exercitiu util pentru a intelege cum functioneaza sunetul surround analogic.

In anii ’90 a aparut un nou sistem surround digital care a fost adoptat rapid de majoritatea cinematografelor, eliminând treptat in acest fel sunetul surround 4-2-4 analogic: DTSGhid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2019 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate