scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Masurarea tensiunii arteriale
    Majoritatea oamenilor au auzit de termenul de tensiune arteriala. In mod sigur le-a fost masurata nu odata tensiunea si stiu cum se face, insa nu toti stiu ce anume se intampla atunci cand le este masurata tensiunea arteriala. Cum se masoara de fapt aceasta tensiune arteriala?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Masurarea tensiunii arteriale: Cum se masoara tensiunea arteriala

Tensiunea (presiunea) arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHg) si se inregistreaza sub forma a doua cifre – tensiune sistolica si tensiune diastolica. De exemplu, doctorul sau asistenta care masoara tensiunea poate sa o citeasca cu cuvintele "130 cu 80”, uneori auziti doar "13 cu 8".

Prima cifra (presiunea sistolica) reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali atunci cand inima se contracta (in sistola) iar valorile normale trebuie sa se afle in intervalul 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);

A doua cifra (presiunea diastolica) este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali in perioada cand  inima se relaxeaza intre doua contractii (diastola) - iar valoarea normala trebuie sa se afle sub 85 mm coloana de mercur (Hg).

Ambele cifre ale tensiunii sunt importante, dar pe masura ce inaintam in varsta, tensiunea sistolica capata o importanta mai mare. Pentru masurarea tensiunii se foloseste un aparat numit tensiometru.

Tensiometrul clasic

Un tensiometru clasic are urmatoarele componente:


Manseta - se infasoara in jurul antebratului si are o camera interioara in care poate fi pompat aer .

Pompa - umfla cu aer manseta astfel incat, prin apasare, aceasta din urma determina pentru cateva secunde oprirea fluxului sanguin din artera bratului pe care este montata.

Valva - permite eliberarea aerului din manseta cu o anumita viteza, reglabila, acest lucru determinand scaderea presiunii asupra bratului pacientului si reluarea fluxului sanguin.

Cadranul - se poate folosi un cadran rotund de tipul celor folosite la ceasurile clasice sau o coloana cu mercur pentru a inregistra tensiunea masurata.

Stetoscopul - este utilizat pentru a asculta sunetul facut de sange atunci cand curge prin artera. Valoarea tensiunii sistolice este acea valoare indicata pe cadran atunci cand se aude primul sunet puternic determinat de sangele care incepe sa curga prin artera. Pe masura ce aerul iese din manseta prin valva si se reduce presiunea asupra mainii, se urmareste sunetul din stetoscop si in momentul in care sunetul nu se mai aude, se inregistreaza tensiunea diastolica.

Cum se masoara tensiunea arteriala folosind tensiometrul clasic

Principiul care sta la baza masurarii tensiunii arteriale prim metoda clasica este simplu. Bratul pacientului este infasurat cu manseta, se pompeaza aer in manseta pana cand presiunea din manseta (vizibila pe cadran) este mai mare decat presiunea diastolica si produce comprimarea vaselor de sange pana la oprirea completa a fluxului sanguin in brat.

Cu ajutorul stetoscopului, se asculta zgomotul produs de curgerea sangelui prin vasele de sange. In momentul in care manseta este umflata cu aer la presiunea cea mai mare, zgomotul curgerii sangelui nu se mai aude deloc deoarece acesta nu curge. Apoi se desface incet valva pentru a permite iesirea lenta a aerului din manseta si scaderea presiunii.

Cel care face masurarea presiunii arteriale trebuie sa fie atent la valoarea afisata pe cadran atunci cand incepe sa se auda primul sunet de puls in stetoscop. Acela este momentul in care presiunea sistolica invinge presiunea din manseta si este valoarea presiunii sistolice. In momentul in care in stetoscop nu se mai aude sunetul pulsului, inseamna ca s-a trecut de valoarea presiunii diastolice si valoarea de la care nu s-a mai auzit  pulsul este valoarea presiunii diastolice.

Tensiometre digitale

Aparatele digitale de masurare a tensiunii folosesc componente electronice pentru determinarea valorii tensiunii. In acest caz, tensiunea arteriala inregistrata de aparat apare afisata pe un ecran cu cristale lichide sau e anuntata prin semnale sonore, fara a se folosi nici un stetoscop.
 Aparatele digitale de masurare a tensiunii arteriale folosesc un principiu oarecum asemanator metodei clasice. Acestea folosesc un motoras electric si o pompa integrata care umfla manseta pana la o anumita presiune. Apoi printr-un mecanism controlat electronic, are loc eliberarea treptata a presiunii. Deosebirea fata de metoda clasica de masurare a tensiunii este ca cele digitale nu "asculta" zgomotele produse de sangele care curge prin vasele de sange ci detecteaza micro-vibratiile sau oscilatiile transmise de peretii vaselor de sange, iar aceste oscilatii sunt transformate in semnale electrice, care sunt apoi interpretate de aparat.

Aparatele digitale au un mecanism prin care stiu sa umfle manseta pana la o presiune cu 20 mmHg mai mare decat tensiunea sistolica pe care a citit-o anterior. In plus fata de metoda clasica, aparatele digitale pot sa memoreze ultimele 10 - 20 valori ale tensiunilor cu indicarea uneori chiar si a datei/orei la care a fost masurata. Aparatele mai performante stiu sa memoreze citirile pentru mai multe persoane pentru a se putea face apoi o comparatie in timp a valorilor citite.

Diferente de citire a valorilor la tensiometrele digitale

Masurarea corecta a tensiunii arteriale este foarte importanta. Intre aparatele de pe piata exista diferente uneori destul de mari intre valorile citite ale tensiunii. Pentru siguranta dvs, folositi aparate de marca, a caror precizie este garantata de producator.

Cele mai multe aparate digitale au un senzor care capteaza micro-oscilatiile transmise prin peretii vaselor de sange si determina forma undei de puls prin transformarea acestor oscilatii in semnale electrice. Pe parcursul scaderii presiunii aerului din manseta se determina valoarea medie a semnalului electric si  din aceasta se obtin - printr-un algoritm de calcul matematic - valorile tensiunii sistolice si diastolice.

Algoritmul de calcul este tinut secret de catre producatorii aparatelor si din aceasta cauza pot aparea diferente destul de mari intre valorile citite de 2 marci de aparate digitale diferite si intre aparatele digitale si cele clasice.

Chiar si in cazul celor mai precise aparate digitale este posibil ca acestea sa nu fie in stare sa citeasca tensiunea arteriala a anumitor persoane. Este foarte important ca manseta sa fie pozitionata corect inainte ca aparatul sa fie pus in functiune.

Atunci cand cumparati un aparat digital nou de masurare a tensiunii arteriale este recomandat sa comparati masuratorile sale cu cele ale unui tensiometru clasic. Din timp in timp trebuie sa faceti aceasta comparatie din nou pentru a va asigura ca aparatul electronic nu s-a decalibrat in timp.

Reguli ce trebuie respectate la masurarea tensiunii arteriale

Pentru a face o citire corecta a valorii tensiunii arteriale, trebuie avute in vedere urmatoarele lucruri:

  • Tensiometrul se aplica direct pe piele. Nu se face masurarea prin haine, indiferent cat de subtiri sunt acestea.
  • Pe toata durata masurarii, pacientul nu trebuie sa se miste sau sa vorbeasca.
  • Pacientul trebuie să stea jos sau culcat, sa fie relaxat si să nu-şi încrucişeze picioarele
  • Masurarea tensiunii este bine sa se faca de doua ori la interval de cateva minute, pentru a elimina posibile erori de masurare.
  • Tensiunea arterială ar trebui măsurată dupa cel puţin 5 minute de la incetarea oricarui efort,  în diferite momente ale zilei.
  •  Se recomanda evitarea consumului de cafea sau fumatul unei tigari cu 30 de minute inaintea masurarii deoarece acestea pot cauza cresterea tensiunii
  • Unii doctori recomanda pacientului sa nu aiba vezica plina in momentul masurarii tensiunii

Masurarea corecta a tensiunii arteriale cu aparate digitale pozitionate la incheietura mainii

1. Pozitionati aparatul la cca 2 cm de palma si strangeti manseta infasurand cele 2 capete unul peste celalalt. Daca aveti incheietura mainii prea groasa (se poate verifica cu ajutorul unor marcaje existente pe manseta) incercati sa folositi un alt aparat, care masoara tensiunea la nivelul bratelor.

2. Porniti aparatul si indoiti mana sprijinind-o de corp, fara a apasa foarte tare.

Pozitia corecta este cea in care aparatul se afla in dreptul inimii. Pentru aceasta, sprijiniti-va cotul folosind mana libera.

Masurarea tensiunii arteriale cu iPhone-ul

Nu va grabiti sa va puneti iPhone-ul pe brat, nu este suficient doar telefonul. Mai aveti nevoie de o aplicatie pentru iPhone si de un dispozitiv extern. Aplicatia cu care va puteti masura tensiunea arteriala are avantaje indiscutabile. Pe langa faptul ca rezultatele masuratorilor sunt foarte intuitive si clar prezentate, aplicatia pastreaza in memoria telefonului un istoric al masuratorilor si veti putea sa faceti comparatii interesante pe perioade mai lungi de timp si sa va monitorizati mai bine variatiile tensiunii arteriale.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2019 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate