scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Imagistica medicala
    O serie de tehnologii moderne fac acum posibila observarea unor detalii din interiorul corpului uman prin simpla scanare a pacientului cu anumite aparate care furnizeaza toate informatiile de care are nevoie un doctor pentru a putea pune un diagnostic corect. Cum functioneaza fiecare si care e mai bun?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Imagistica medicala: Rezonanta magnetica nucleara - RMN

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica imagistica medicala utilizata in principal pentru a vizualiza in detaliu structura interna a corpului precum si anumite functii ale sale. Fata de Computer tomograf, aceasta tehnica are avantajul ca ofera un contrast mult mai bun intre tesuturile moi ale corpului aflate chiar una langa alta, lucru mai greu de pus in evidenta cu alte tehnici imagistice, de ex. Computer tomograf.

Tehnologia RMN se bazeaza pe folosirea unui camp magnetic foarte puternic pentru a alinia campurile magnetice ale nucleelor atomilor (cel mai adesea a atomilor de hidrogen din apa continuta in organism). Apoi, cu ajutorul campurilor de radiofrecventa se perturba alinierea campurilor magnetice ale anumitor zone care "rezoneaza" la diferite frecvente ale capului electromagnetic si se detecteaza aceasta modificare cu ajutorul unor scannere. Din aceste informatii se poate construi in final o imagine tridimensionala a zonei scanate, a unui organ separat sau se pot genera imagini in sectiuni paralele, asa cum este exemplificat in imaginea de mai jos.

Desi apare in denumire si cuvantul "nuclear(a)", aceasta metoda nu presupune folosirea radiatiilor ionizante (cum sunt de ex. razele X).

Cum functioneaza un dispozitiv RMN?

Asa cum stiti probabil, corpul uman este compus in mare parte din molecule de apa, care fiecare contine doi nuclei de hidrogen (protoni). Atunci cand o persoana intra in campul magnetic foarte puternic generat de aparatul RMN, campurile magnetice ale acestor protoni se aliniaza cu liniile de camp ale aparatului. In aceste conditii, un alt camp de natura electromagnetica este generat pentru scurt timp si modifica alinierea protonilor relativ la campul magnetic. Cand acest camp electromagnetic este oprit, protonii revin la aliniamentul initial impus de campul magnetic al aparatului RMN. Modificarea acestui comportament poate fi "sesizata" de scannerul aparatului RMN.

Aparatul RMN se bazeaza pe faptul ca sub actiunea unui camp electromagnetic de o anumita frecventa, doar anumiti protoni isi modifica aliniamentul campului magnetic, adica doar anumiti protoni "rezoneaza" cu frecventa respectiva. Frecventa la care rezoneaza acesti protoni depinde de puterea campului magnetic si de compozitia materiei in care se gasesc acesti protoni. Prin folosirea unor campuri magnetice de frecvente diferite se poate obtine o harta precisa a corpului. Se pot pune in evidenta tumori ascunse in tesuturi deoarece protonii din respectivele tumori rezoneaza la alte intensitati ale campului magnetic decat cei din tesutul sanatos. Pentru a imbunatati si mai mult contrastul, se pot folosi substante de contrast introduse intravenos (pentru a pune mai bine in evidenta vasele de sange de ex.)

Cu ajutorul RMN se pot pune foarte bine in evidenta anumite boli neurologice, afectiuni musculare sau articulare, anomalii ale inimii si vaselor de sange. Totusi, pacientii cu implanturi cohleare sau stimulatoare cardiace nu pot fi supusi unui test RMN datorita intensitatii foarte mari a campurilor magnetice si impulsurilor electromagnetice foarte puternice care se aplica in timpul investigatiei RMN.

Aparatul RMN

Aparatul RMN este format dintr-un magnet principal care are rolul de a polariza subiectul investigatiei, bobine de corectie a anomaliilor de camp magnetic (liniile de camp trebuie sa fie foarte drepte), un sistem de localizare a rezonantei magnetice si un sistem de generare a impulsurilor / frecventelor electromagnetice. Tot acest sistem este controlat de unul sau mai multe calculatoare. Magnetul trebuie sa fie suficient de puternic pentru a genera un camp magnetic de la 0.1 la 3 Tesla (unitatea de masura a intensitatii campului magnetic).

In timpul functionarii aparatului RMN, intensitatea campului magnetic generat de magnetul aparatului poate sa fie de pana la 60.000 de ori mai mare decat cea a campului magnetic al Pamantului.

Precautii la efecutarea unei scanari RMN

Datorita particularitatilor sale metoda presupune luarea unor precautii speciale. In momentul in care magnetul principal este activat, orice obiect feros este atras cu mare viteza spre centrul magnetului, fiind transformat practic intr-un proiectil periculos. Au fost semnalate raniri grave si chiar decese cauzate de aceste obiecte transformate in proiectile. Pacientii sunt rugati sa se dezbrace de hainele de strada si sa intre in camera de examinare intr-un halat simplu. De asemenea, sunt folosite scannere si detectoare de metal pentru a elimina posibilitatea ca pacientii sa intre in camera cu obiecte metalice asupra lor.

Implanturile metalice reprezinta o contraindicatie clara la examinarea RMN. Asemenea implanturi pot sa se miste datorita campului magnetic generat de aparat, pot sa se incalzeasca foarte tare din cauza fenomenului de inductie termica datorat radiatiilor electromagnetice folosite in timpul examinarii sau pot sa cauzeze interferente electrice care sa le afecteze functionarea (pacemakere - stimulatoare cardiace, implanturi cohleare, etc). Din aceasta cauza, majoritatea implanturilor metalice folosite in medicina se fac din titan sau aliaje pe baza de titan, care ofera o buna rezistenta si toleranta din partea organismului si sunt in acelasi timp compatibile si cu astfel de scanare RMN.

 

"Pentru cei interesati sa afle mai multe detalii despre RMN a aparut  prima lucrare in limba romana care trateaza subiectul efectuarii examenelor RMN cu ajutorul sistemelor dedicate – o premiera romanesca in domeniul imagisticii medicale – la editura House of Guides, Bucuresti 2010: “Rezonanta Magnetica Nucleara Dedicata”. Utilă atât profesioniştilor şi medicilor rezidenţi, cât şi cititorilor care doresc să-şi lărgească orizontul cunoştinţelor într-un domeniu care le era până acum necunoscut. Autoarea - Rădiţa-Roxana Iorgulescu - a decis să vină în ajutorul persoanelor care prezintă diverse suferinţe la nivelul articulaţiilor membrelor, oferindu-le acestora informaţii extrem de utile, precise şi clare despre examenul la care vor fi supuse. Fiind foarte bine structurată, cartea prezintă limitele de expunere recomandate, o descriere a sistemului de Rezonanţă Magnetică Dedicată, ce conţine, printre altele prezentarea aparaturii specializate şi utilizarea acesteia pentru efectuarea examenelor cotului, genunchiului, gleznei, mâinii, piciorului şi pulsului, alături de secvenţele, protocolurile de examen şi execuţiile acestora. De asemenea, lucrarea mai conţine şi un capitol destinat particularităţilor şi patologiei, exemplificate punctual pe articulaţii, toate informaţiile fiind susţinute de numeroase imagini care ajută la o înţelegere mai bună a acestora"


Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2019 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate