scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Ciocolata
    O delicatesa pe gustul tuturor, fie ei copii sau adulti. Tabletele de ciocolata, fulgii de ciocolata, prajiturile cu ciocolata, lapte cu ciocolata, cereale cu ciocolata, ciocolata fierbinte... si lista ar putea continua...
Ultima actualizare: 13-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Ciocolata: Care este termenul de expirare al ciocolatei

Pe ambalajul produselor de ciocolata scrie o data de expirare, ca de altfel pentru orice produs alimentar. Unii dintre dvs. poate ca ati observat ca dupa un timp, uneori chiar inante de a se ajunge la termenul de expirare, pe suprafata produselor din ciocolata apar niste pete albicioase, ca de mucegai. Ce sunt de fapt acestea?

Petele albe care se formeaza pe suprafata ciocolatei se datoreaza urmatorilor factori:

  1. Caldura, care topeste grasimile din compozitia ciocolatei si acestea se depun pe suprafata produsului formand o pelicula alba.
  2. Frigul face ca umiditatea din aer sa se condenseze pe suprafata produsului, apa dizolva zaharul din compozitie, iar acesta se solidifica in urma evaporarii apei si ramane la suprafata produsului.
  3. Frecarea (mai ales in cazul fulgilor de ciocolata) face ca suprafetele expuse la frecare sa isi piarda luciul initial devenind mai mate si capatand astfel o tenta albicioasa.

Ciocolata, prin compozitia ei nu permite formarea mucegaiului sau dezvoltarea bacteriilor. De aceea, nu se poate spune ca "expira". Exista insa alte ingrediente din tabletele de ciocolata care in timp expira si fac ca tot produsul sa devina periculos daca este consumat (alune, creme de lapte, arahide, etc).

Este bine de stiut deci ca pelicula albicioasa care se formeaza pe ciocolata dupa un anumit timp nu este neaparat un semn ca a expirat si ca nu mai este buna de mancat. Este posibil ca gustul ciocolatei sa fie putin diferit, tocmai din cauza ca a suferit mici modificari de compozitie. In acest caz, pentru a o aduce din nou la gustul de dinainte, ciocolata se poate topi intr-un vas la foc mic, si apoi sa se toarne in forme pentru a se raci si solidifica. Adaugata in compozitia unor prajituri coapte, gustul ei revine la normal. 

 



Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2019 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate