scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Ciocolata
    O delicatesa pe gustul tuturor, fie ei copii sau adulti. Tabletele de ciocolata, fulgii de ciocolata, prajiturile cu ciocolata, lapte cu ciocolata, cereale cu ciocolata, ciocolata fierbinte... si lista ar putea continua...
Ultima actualizare: 13-mar.-2013


Ciocolata: Din ce se obtine ciocolata

Totul incepe de la un arbore, denumit arbore de cacao (Theobroma cacao). El creste in regiunile ecuatoriale, in special in America de Sud, Africa si Indonezia.

Arborele de cacao produce un fruct de marimea unui ananas mic. In interiorul fructului se afla semintele copacului, denumite si boabe de cacao.
Boabele sunt fermentate timp de o saptamana, apoi puse la uscat la soare, dupa care sunt expediate fabricantului de ciocolata.

fructele arborelui de cacao seminte de cacao - din ce se face ciocolata

Odata ajunse acolo, boabele sunt prajite, pentru a se obtine aroma caracteristica. In functie de tipul lor si locul de unde provin, boabele de cacao au gust si aroma diferite, motiv pentru care sunt sortate pe categorii. Dupa acest proces, boabele prajite sunt vanturate, miezul boabei fiind despartit astfel de coaja.

Dupa ce au fost prajite, vanturate si sortate, miezurile sunt tocate formand un lichid vascos numit lichior de ciocolata (nu are nici o legatura cu bautura alcoolica cu acelasi nume). La fel ca celelalte tipuri de seminte, si cele de cacao contin o anumita cantitate de grasime. Totusi, ele contin cam jumatate din cantitatea de grasime a altor seminte, motiv pentru care prin tocare miezurile formeaza un lichid. La fel se intampla si in cazul arahidelor, adevaratul unt de arahide avand consistenta unui lichid gros. Diferenta dintre uleiul de arahide si cel de cacao este ca cel de arahide se afla in forma lichida si la temperatura camerei, in timp ce uleiul de cacao trece in stare lichida abia la temperatura de 32 grade Celsius. Lichiorul de ciocolata este ciocolata pura, neindulcita, cu un gust amar si nu foarte placut.

Lichiorul astfel obtinut poate fi turnat in forme si lasat sa se raceasca, rezultand ciocolata amara. De asemenea, el poate fi prelucrat cu ajutorul unei prese hidraulice pentru indepartarea grasimii. In urma acestui proces se obtine o substanta uscata formata din partea solida a boabelor de cacao si untul de cacao (folosit la ciocolata alba). Daca restul solid este macinat, se obtine pudra de cacao.
 



Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2018 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate